Najważniejsze właściwości papy dachowej
Papa od dawna już jest używana do wykonywania pokryć dachowych. Jest nie tylko stosunkowo tania, ale również łatwa w montażu i bardzo trwała. Obecnie na rynku znajdziemy wiele rodzajów pap dachowych o różnych właściwościach, a dobór jednej z nich powinien być dostosowany do typu podłoża oraz specyfiki konstrukcji budowlanej.
Specyfika budowa papy dachowej
Papa dachowa stosowana jest w funkcji pokrycia tymczasowego lub stałego, a także jako poszycie. Jest to materiał budowlany o niezwykłej trwałości. Żywotność dobrej jakościowo papy to nawet kilkadziesiąt lat w bardzo dobrym stanie! Obecnie zapewniane papy dachowe wzbogacone są o różnorodne składniki, które wpływają na poprawę właściwości, parametrów technicznych oraz walory dekoracyjne. Cechy te w dużej mierze zależą od składu papy.
Papa to materiał wielowarstwowy. Składa się z folii anhydezyjnej, która stanowi pierwszą warstwę. Druga warstwa jest wykonana z asfaltu i w głównej mierze wpływa na jej żywotność oraz odporność na czynniki zewnętrzne. Najczęściej asfalt wzbogacony jest o specjalne domieszki, elastomery bądź plastomery (substancje polimerowe), które polepszają parametry techniczne oraz odporność produktu. Na pokrycia dachowe najczęściej wykorzystywana jest właśnie papa modyfikowana, która dzięki temu jest wytrzymała nawet wobec działania zmiennych warunków atmosferycznych, promieniowania słonecznego czy skrajnych temperatur.
Oprócz folii oraz asfaltu papę tworzy również osnowa, czyli warstwa o właściwościach nośnych. Wpływa ona na poziom odporności na uszkodzenia mechaniczne oraz stabilność wymiarową. Im gramatura osnowy jest wyższa, tym zastosowana na dachu papa będzie twardsza i lepsza jakościowo. Osnowa może być wykonana z włókniny poliestrowej, tkaniny szlachetnej, tektury lub welonu szklanego.
Ostatnią warstwę papy stanowi posypka mineralna, która stanowi dodatkową ochronę przed promieniowaniem słonecznym i uszkodzeniami mechanicznymi. Często pełni również rolę dekoracyjną. Im grubsza posypka, tym lepsza jakość papy.